Tips voor de juiste opvoeding van je kitten

Geplaatst door

Kittens zijn net als alle jonge dieren ontzettend lief en schattig. Het is dan ook logisch dat wij als mensen graag zorg dragen over deze kleine diertjes, om ze te helpen bij hun opvoeding en ontwikkeling. Zit je er aan te denken om een kitten te adopteren? Dan is deze blogpost iets voor jou. In dit artikel zullen we enkele tips en trucs delen voor de eerste paar weken van je nieuwe kitten zijn/haar leven om ervoor te zorgen dat ze opgroeien tot blije en gezonde katten.

Opvoeding

Het is goed om onthouden dat kittens babydieren zijn en net als menselijke baby's tijd en aandacht nodig hebben. Daarnaast hebben ze ook veel liefde en geduld nodig. Een kitten weet in het begin nog niet wat het wel of niet mag doen. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat een kitten de neiging heeft om bijvoorbeeld te bijten tijdens het spelen of in het meubilair of de gordijnen probeert te klimmen. Je kitten zal dit soort fratsen een paar keer uithalen voordat het snapt dat dit niet de bedoeling is. Met tijd, geduld en duidelijke signalen kun je je kitten dit gedrag afleren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je handen nooit als speelgoed gebruikt, zodat de kitten leert dat handen (en voeten) geen speelgoed zijn.

De juiste voedingsstoffen

Veel mensen denken dat katten zelfvoorzienende wezens zijn, maar ze hebben eigenlijk veel liefde en aandacht nodig. Je moet er niet alleen voor zorgen dat je kat voldoende voer en water krijgt, maar je moet ook zijn gezondheid in de gaten houden door hem de nodige supplementen te geven. Een belangrijk supplement is taurine, een van de meest essentiële voedingsstoffen voor de stofwisseling van een kat. Het helpt hun hartspier goed te werken en versterkt hun immuunsysteem, zodat ze niet vatbaar zijn voor andere nare ziektes zoals diabetes of hoge bloeddruk.

Socialisatie

Het is belangrijk dat je je kitten socialiseert. Heb je bijvoorbeeld andere huisdieren, neem dan de tijd dat ze elkaar leren kennen en aan elkaar wennen. Hetzelfde geldt als je kleine kinderen hebt. Leer je kinderen dat ze voorzichtig met de kitten om moeten gaan, zodat de kitten niet bang wordt en de aanraking van mensen als negatief ervaart. Als je een kat adopteert van een dierenasiel of reddingsorganisatie, vraag dan naar hun socialisatiegeschiedenis voordat je ze mee naar huis neemt. Als het kitten al vroeg aan mensen is blootgesteld, zal het waarschijnlijker zijn dat hij het later in zijn leven toelaat om door mensen te worden geaaid.

Uiteindelijk draait het om een hoop liefde, geduld, zorg en gezonde voeding. Kittens kunnen met de juiste zorg wel 15 jaar oud worden!

Geef een reactie