De microfoon is een onmisbaar instrument voor iedereen die werkzaam is op het gebied van geluid en audiovisuele media. Het is ook belangrijk in het dagelijks gebruik, of het nu is om naar muziek te luisteren, video's af te spelen, spelletjes te spelen of audio- of videogesprekken te voeren. Je moet dus, alvorens een microfoon kopen, rekening houden met een aantal aspecten om een keuze te kunnen maken die aan jouw behoeften beantwoordt.
De aankoopprijs
Een belangrijk criterium om te overwegen is de prijs. Je vindt instapmodellen van minder dan 50 euro, maar ook top-aanbiedingen die kunnen oplopen tot 1000 euro. Het belangrijkste is dus dat een microfoon kopen niet erg duur hoeft te zijn. Je hoeft alleen maar degene te vinden die je de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt en aan jouw belangrijkste behoeften voldoet. Bekijk de productfiches van elk van de aanbiedingen die voor je beschikbaar zijn grondig en neem het aanbod dat het meest aan je verwachtingen voldoet.
Beoogd gebruik
Microfoons zijn er in een enorm aantal modellen, met verschillende functies en accessoires. Om de juiste voor jou te vinden, is er één essentieel punt om rekening mee te houden: het doel van de microfoon. Als je hem bijvoorbeeld voor studio-opnamen gaat gebruiken, moet een dynamische studiomicrofoon je eerste keuze zijn. Voor persoonlijk gebruik en ter versterking van je smartphone staat de daarvoor bestemde recorder binnen je bereik. Het is daarom belangrijk dat je precies weet waarom je microfoon wilt kopen.
De gevoeligheidsverhouding en frequentievermogen
De gevoeligheid van de microfoon beïnvloedt ook de prestaties. Met deze gegevens moet inderdaad rekening worden gehouden, omdat deze bepalend zijn voor de kwaliteit van de geluiden die je met de apparatuur voortbrengt. Uitgedrukt in decibels is het de verhouding tussen de geluidsspanning van de omgeving en het opgewekte geluidsvermogen. Aangezien het decibelniveau verschilt van microfoon tot microfoon, moet je het niveau kiezen dat het best past bij het doel van de microfoon. Een hoge gevoeligheid (decibels) is bijvoorbeeld geschikter voor een studio-opname, in tegenstelling tot een drumgeluid.
De door een microfoon geproduceerde geluidsfrequentie varieert van model tot model. De amplitude van deze gegevens, ook bekend als de transmissiecurve, kan variëren van de hoogste tonen tot de laagste via het middengebied.
Controleer ook, voordat je een microfoon gebruikt, de aansluiting van de apparatuur en de lengte van de kabel als je kiest voor een van de bedrade modellen… Gezien de vele gebruiksmogelijkheden van de microfoon, is het belangrijk je leverancier te vragen naar de bijbehorende accessoires. Dit is ook een vergelijkende sleutel, want de leverancier die je de meeste mogelijkheden biedt, krijgt altijd voorrang.