Het effect van chocolade op mensen

Geplaatst door

We kennen allemaal wel eens het moment dat je een bepaalde craving hebt naar iets. Dit kan zijn naar een pizza, een zak snoep, een zak chips of misschien wel een reep chocolade. Die laatste hebben mensen vaker dan je denkt. Het dan op dat moment ook echt eten komt er niet vaak van. Want je moet dan wel ook precies op dat moment een reep chocolade in huis hebben, vaak is dit niet het geval. Maar wat zorgt er nou eigenlijk voor dat je op zo’n moment opeens zoveel zin hebt in een reep chocolade? En wat doet chocolade dan eigenlijk met je als je het eerste stukje chocola eet?

Waarom vindt een mens chocolade zo lekker?

Het is alom bekend dat je dik kunt worden als je veel chocolade eet, door de velen suikers en onverzadigde vetzuren. Maar het is ook algemeen bekend dat de smaak van chocolade aangenaam is. Er zijn wel verschillen in smaak tussen de verschillende soorten chocolade. Zo is de smaak van melkchocolade war romiger dan de smaak van pure chocolade, die wat bitterder is in de meeste gevallen. En witte chocolade heeft ook weer zijn eigen, specifieke smaak. Wat het eten van chocolade zo lekker maakt is dat het zoete goedje in de mond smelt, omdat het smeltpunt van cacaoboter, een van de belangrijkste bestanddelen van chocolade, net lager ligt dan onze lichaamstemperatuur. In chocolade zitten ook kleine hoeveelheden theobromine, cafeïne en tryptofaan, stoffen die invloed uitoefenen op onze hersenen. Theobromine en tryptofaan zorgen voor een bepaald geluksmomentje in onze hersenen waardoor we vaak ook niet meer kunnen stoppen met het eten ervan. Het is echter een misverstand dat dergelijke stoffen een verslavende werking zouden hebben, want om dat effect te bereiken moeten echt grote hoeveelheden van die stoffen worden ingenomen, en in chocolade zijn maar kleine hoeveelheden van die stoffen aanwezig.

De mindere kant van chocolade

Helaas is chocolade niet zo goed voor je dat je er elke dag een hele reep van kan opeten. Door de hoge hoeveelheid suiker en onverzadigde vetzuren kan dit een negatieve invloed op je lichaam hebben. Maar daar staat dan wel weer tegen over dat het blijkt dat chocolade een gunstig effect heeft op op de bloeddruk en de bloedvaten. Dus zo af en toe is het echt helemaal niet erg om wat lekkere chocolade te eten. Denk bijvoorbeeld ook eens rondom de kerst periode al die lekkere kerst chocolade. Dat kan je toch echt niet laten liggen? chocolade bestellen kan tegenwoordig ook erg gemakkelijk. Voor je het weet heb je het dan alweer op je deurmat liggen!

Geef een reactie