Dit is waarom je vaker de fiets zou moeten pakken

Geplaatst door

Fietsen is een heerlijke manier om te ontspannen, maar ook om in beweging te blijven. Als je op de fiets zit ben je actief aan het sporten en dat doet wonderen voor je conditie. Een aantal voordelen van fietsen zijn bovendien dat je er gezonder van wordt én dat het goedkoper is dan vele andere activiteiten zoals bijvoorbeeld een sportschool of yoga studio abonnement. In dit artikel lees je waarom je vaker de fiets zou moeten pakken.

Lichamelijke gezondheid

Fietsen is zeer goed voor je lichamelijke gezondheid. Fietsen helpt om het vetpercentage te verlagen, sterkte opbouwen in de benen, hiel en ruggenwervels, spieren ontspannen én je energieniveau verhogen. Er zijn veel verschillende soorten fietsmodellen waarmee je kan fietsen, zoals e-bike's, racefiets of mountainbike en transportfiets dames, om er maar een aantal te noemen. Deze soorten fietsen hebben allemaal hun eigen specifieke doeleindes. Zo is een e-bike bijvoorbeeld zeer geschikt voor mensen die wat minder kracht in hun benen hebben en zonder teveel moeite heuvels op willen kunnen fietsen.

De transportfiets

De transportfiets zie je tegenwoordig steeds vaker in het straatbeeld. De transportfiets is een concept dat in 1869 in Nederland is ontwikkeld. Het doel van dit type fiets was om het mensen gemakkelijker te maken zich te verplaatsen tijdens het dragen van spullen. Dit ontwerp is weinig veranderd sinds het eerste model en velen gebruiken ze nog steeds. Transportfietsen zijn verkrijgbaar in zowel mannelijke als vrouwelijke modellen, maar ze zijn oorspronkelijk exclusief ontworpen voor vrouwen vanwege hun kleinere framemaat, waardoor ze gemakkelijker spullen op hun rug konden dragen, zoals producten uit marktkraampjes of boodschappen uit de plaatselijke winkel. Tegenwoordig is de transportfiets voornamelijk een modieuze fiets, voorzien van een krat voorop voor bijvoorbeeld hun rugtas.

Mentale gezondheid

Wist je dat fietsen niet alleen goed is voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je geest? De fysieke handeling van het fietsen kan net zo therapeutisch zijn als het innemen van medicatie, en er is geen recept voor nodig. Als Nederlanders staan we wereldwijd bekend om onze liefde voor fietsen. En er is een interessante reden waarom zoveel mensen in Nederland ervoor kiezen om met de fiets te pendelen: fietsen maakt ons blij! Recente onderzoeken tonen zelfs aan dat fietsen het stressniveau met wel 68% kan verlagen. Des te meer redenen om vaker de fiets te pakken!

Beter voor het milieu

Fietsen is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook een zeer milieuvriendelijke manier om je werk of school te bereiken. Dat concludeert de Fietsersbond in een onderzoek. De Fietsersbond stelt dat fietsers gemiddeld 10 tot 20 kilometer per dag afleggen waardoor ze veel minder CO2 uitstoten dan autorijdend Nederland. Door in plaats van de auto de fiets te pakken draag je bij aan een beter milieu.

Geef een reactie