De psychologie achter je garderobe

Geplaatst door

Kleding maakt de man. Je hoeft geen fashionista te zijn om te weten hoe belangrijk ons kledingsgevoel is voor onze reputatie. De kleding die we dragen zendt een krachtig signaal uit naar de buitenwereld. Met onze kleding projecteren we (vaak onbewust) een bepaald zelfbeeld dat we kenbaar willen maken.

Een reeks psychologische onderzoeken heeft de ware impact van kledingkeuzes op de manier waarop we elkaar waarnemen en beoordelen onthuld. De experimenten laten verrassende resultaten zien. Ze onthullen zelfs hoe subtiele variëteiten in kledingzin ons vermogen kunnen beïnvloeden om een partner aan te trekken terwijl we daten.

Stereotype klopt niet

Vaak denkt men dat vrouwen zich bewuster van kleding dan mannen, en ook bij andere vrouwen vaker opmerken wanneer zij iets bijzonders hebben gedaan met hun kleding of make-up. Maar dit is niet helemaal waar. Mannen zijn vaak zelfbewuster dan vrouwen met betrekking tot hun persoonlijke kledingsgevoel. Daarom moeten we het belang van kledingkeuzes begrijpen, ongeacht ons geslacht. In dit artikel kijken we naar het effect dat onze modekeuzes vandaag de dag op ons leven kunnen hebben, en hoe onze onbewuste kledingkeuzes worden geïnterpreteerd door de mensen om ons heen.

Kleding is niet altijd zo invloedrijk geweest als onze persoonlijkheden als nu. Alleen als gevolg van technische vooruitgang door de eeuwen heen zijn modekeuzes belangrijk geworden.

Nieuw doel kleding

Waar in de vroege beschavingen het belangrijkste doel van kleding was om ons warm en relatief droog te houden, verwarmt centrale verwarming vandaag onze huizen. Zo hebben heren truien dus eigenlijk een heel ander doel gekregen dan tweehonderd jaar terug: kleding heeft zich ontwikkeld van een praktische aanwinst tot een sociale marker.
In veel samenlevingen belichaamt kledinggevoel persoonlijke rijkdom en smaak.

Als een land in recessie komt en sobere bestedingsgewoonten aanneemt, geven vrouwen vaak een voorkeur voor langere jurken, terwijl in tijden van welvaart het tegenovergestelde resultaat te zien is – zoomlijnen worden vaak korter.

Groep en individu

Een tweede belangrijke invloed op ons kledinggevoel is het resultaat van miljoenen jaren ontwikkeling als soort. Dat heeft te maken met onze partnerselectie en onze inspanningen om een partner te vinden en ons voort te planten. Met behulp van de kleding die we dragen kunnen we ons zowel onderscheiden van een menigte als onze individualiteit tonen. Omgekeerd kunnen we ook kleding gebruiken om samen te smelten in een menigte en onze individualiteit te verbergen door ons in een uniform te kleden.

Met deze oer instincten in je achterhoofd, wordt de mode industrie ineens een stuk interessanter om te bestuderen.

Geef een reactie